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DIGEST AND PURPOSE

Under current law, the spouse or dependent child of a member of the armed forces of the United States, who is not assigned to duty in Texas but previously resided in Texas for a year, is entitled to pay Texas resident rates at a state institution of higher education.  If the member does not

fulfill the requirement of previous residence in Texas, then the spouse or the dependent child of the member will have to pay the nonresident Texas rate, a rate that the spouse or dependent child of the member may not be able to afford.  H.B. 1941 lowers the time period that the member must have previously lived in Texas from one year to six months.

RULEMAKING AUTHORITY
This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS
SECTION 1.  Amends Section 54.058(d), Education Code, to provide that a spouse or dependent child of a member of the Armed Forces of the United States, who is not assigned to duty in Texas but who has previously resided in Texas for a six-month, rather than a 12-month, period, is entitled to pay the tuition fees and other fees or charges provided for Texas residents for a term or semester at an institution of higher education under certain conditions.

SECTION 2.  Makes application of this Act prospective.

SECTION 3.  Effective date: upon passage or September 1, 2001.
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